Competenties

Competenties bestaan uit drie verschillende elementen, die in combinatie met elkaar kunnen worden herkend in bepaald gedrag, bijvoorbeeld op de werkvloer. Deze drie elementen binnen het begrip competenties zijn:

Definitie competenties

Competenties zijn te meten in het gedrag dat je laat zien. Voor de competentietests die op deze website worden aangeboden is de volgende definitie van het begrip competenties gebruikt:

‘Een in gedrag waarneembare combinatie van kennis, vaardigheden, houding en/of persoonskenmerken waarmee in een arbeidssituatie doelen worden bereikt.’

Meer informatie over de definitie van het begrip competenties vind je in het webartikel Wat zijn competenties?

Competenties en sollicitaties

Het in beeld brengen van je competenties is voor veel mensen moeilijk. Maar bij een sollicitatie of het maken van een modern cv met competenties (zie “competenties cv“) is deze kennis heel belangrijk. Je laat namelijk met deze zelfkennis aan anderen zien dat je bereid bent naar jezelf te kijken. En die bereidheid en zelfkennis wordt hoog gewaardeerd door zowel een werkgever als een levenspartner… De kennis van je competenties betekent inzicht in jezelf. En zelfinzicht staat aan de basis van goede communicatie en persoonlijke groei.

Iemand die voldoende zelfkennis heeft, is dus in staat de eigen sterke en minder sterke eigenschappen te zien en te verwoorden. Door inzicht in je sterke eigenschappen en competenties kun je zelfvertrouwen krijgen en je kunt doelen stellen omtrent de minder sterke eigenschappen en competenties die je wilt ontwikkelen. Tijdens studie en werk, eigenlijk in heel je carrière, kan dit van belang zijn voor je eigen persoonlijke groei. Bovendien wordt persoonlijke ontwikkeling en de wil om te leren (ook over jezelf) ook buiten je carrière op prijs gesteld door bijvoorbeeld een partner, gezin, familie, vrienden.

Competenties testen

Je kunt je competenties in beeld krijgen door ze te testen. Meer informatie hierover vind je in de artikelen gratis competentietest en competentietest.